Maklumat Filipina Bantu Malaysia Berkas 8 Ahli Kumpulan Abu Sayyaf

Kumpulan itu melarikan diri dari Sulu dan merancang untuk menubuhkan sel pengganas di Malaysia, kata pihak berkuasa.
Ken Chang
2021.05.10
Sabah, Malaysia
Maklumat Filipina Bantu Malaysia Berkas 8 Ahli Kumpulan Abu Sayyaf Pihak berkuasa Malaysia memaparkan gambar lapan suspek ahli Kumpulan Abu Sayyaf yang ditangkap di Sabah hasil perkongsian maklumat oleh pasukan keselamatan Filipina, 10 Mei 2021.
(Ihsan Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah, Malaysia dan Komando Mindanao Barat, Filipina)

Pasukan keselamatan di Sabah memberkas lapan suspek militan Kumpulan Abu Sayyaf serta lapan wanita dan 21 kanak-kanak selepas mereka ditemukan bersembunyi di sebuah kawasan paya pada hujung minggu lalu, susulan perkongsian maklumat daripada pegawai Filipina mengenai keberadaan mereka di Malaysia, kata pegawai pada Isnin.

Pesuruhjaya Polis Sabah Hazani Ghazali berkata pihaknya melakukan serbuan itu pada awal Sabtu.

"Pihak berkuasa Filipina telah mengesahkan bahawa kesemua lapan lelaki itu menyusup masuk ke Sabah untuk mengelak daripada ditangkap berikutan operasi yang dijalankan pihaknya terhadap ahli ASG," kata Hazani kepada wartawan, yang merujuk kepada Kumpulan Abu Sayyaf.

"Kesemua 37 orang itu, yang terdiri daripada lapan lelaki, dengan 29 yang lain - lapan wanita dan bakinya kanak-kanak - ditangkap semasa sedang bersembunyi di sebuah kawasan paya di daerah Beaufort, Sabah," katanya kepada BenarNews. "Pihak berkuasa sedang menyiasat sama ada 29 orang itu mempunyai hubungan kekeluargaan dengan lapan suspek terbabit."

Pihak berkuasa di kedua-dua negara mengenal pasti dua pemimpin kumpulan itu sebagai Sansibar Bensio dan Mabar Binda. Pengikut mereka pula dikenal pasti sebagai Muayyar Binda, Sansis, Firdaus, Lugah Sanchez, Bonijar Samsula dan Alim Sukarno.

"Dua daripada mereka iaitu Sansibar Bensio dan Mabar Binda dikehendaki oleh pihak berkuasa Filipina kerana terlibat dalam pertempuran dengan pihak berkuasa serta kegiatan penculikan rakyat asing," kata Hazani.

Leftenan Jeneral Filipina Corleto Vinluan Jr berkata unit tentera daripada Pasukan Petugas Bersama Sulu (JTFS) telah memberi maklumat itu kepada pihak berkuasa Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCom) Malaysia, yang membawa kepada serbuan pada Sabtu.

"Berdasarkan laporan di lapangan, ESSCom bertindak atas maklumat yang dikongsikan oleh Pasukan Petugas Bersama Sulu dan melancarkan operasi khas polis di Jalan Taman Sri Arjuna, Beaufort, Sabah pada kira-kira 3 pagi 8 Mei 2021," kata Vinluan yang merupakan Komander Komando Mindanao Barat.

Melarikan diri ke Sabah

Vinluan berkata lapan lelaki itu melarikan diri kerana ingin mengelak daripada diberkas oleh pihak berkuasa Filipina di Sulu, yang terletak kira-kira 323 km (200 batu) di timur Sandakan iaitu sebuah bandar di Sabah, Malaysia.

"Mereka berusaha mengelak daripada dikesan dalam operasi berterusan pihak tentera di Sulu," kata Vinluan kepada BenarNews sambil menambah bahawa kumpulan itu mungkin melakukan penculikan lagi sekiranya berpeluang.

"Mereka kemudian melarikan diri ke Sabah dan menubuhkan sel ASG di sana untuk mencari mangsa baharu serta melancarkan kegiatan keganasan yang lain," kata Vinluan.

Bensio dan Binda didakwa terlibat dalam penculikan warganegara Switzerland Lorenzo Vinciguerra dan rakyat Belanda Ewold Horn serta beberapa rakyat Indonesia di selatan Filipina, menurut pihak tentera.

Horn terbunuh ketika cuba melarikan diri semasa berlaku pertempuran bersenjata di antara pihak tentera dan para penculiknya pada 2019 iaitu tujuh tahun selepas dia diculik. Vinciguerra pula berjaya memboloskan diri selepas ditahan selama dua tahun.

Pihak berkuasa tentera juga mengaitkan Bensio dan Binda dengan penculikan bagi mendapatkan wang tebusan 10 rakyat Filipina, yang ditahan di hutan Sulu pada masa yang berbeza namun dibebaskan kemudian.

Kolonel Hernanie Songano, yang merupakan Komander Briged Marin Ke-4 di selatan Filipina, berkata maklumat perisikan menunjukkan bahawa kumpulan itu berhasrat menjadikan Sabah sebagai batu loncatan bagi "memudahkan kumpulan pengganas asing di Asia Tenggara melakukan kegiatan keganasan di Filipina."

Kumpulan pengganas asing

Sementara itu, Vinluan berkata pasukan tentera dan polis sedang mengesan "dua lagi rakyat Indonesia dan seorang militan Mesir di Sulu."

Menurutnya warganegara Mesir itu merupakan adik lelaki kepada militan dikenali sebagai Yusop, yang terbunuh bersama-sama dua militan Abu Sayyaf pada April.

Ibu mereka, Reda Mohammad Mahmud (alias Siti Aiza), yang juga rakyat Mesir telah meletupkan dirinya di sebuah detasemen tentera pada 2019. Bahan peledak yang dipasang pada tubuhnya telah diletupkan lebih awal menyebabkan tiada mangsa lain yang cedera atau terbunuh.

Sulu, wilayah pulau terpencil di pinggir selatan Filipina, menjadi kawasan kekejaman pengganas sejak beberapa tahun lalu.

Abu Sayyaf dipersalahkan bagi kejadian pengeboman bunuh diri di sebuah gereja Katolik di Jolo, ibu kota wilayah Sulu, yang menyebabkan 23 orang terbunuh termasuk pasangan suami isteri rakyat Indonesia yang meletupkan diri mereka. Pengeboman yang dilakukan pada Ogos 2020 di Jolo pula mengorbankan 14 orang.

Staf BenarNews di Zamboanga, Filipina turut menyumbang kepada laporan ini

Muatnaik komen

Tambah komen anda dengan mengisi borang di bawah dalam teks biasa. Komen diluluskan oleh moderator dan boleh disunting mengikut Syarat Penggunaan BeritaBenar. Komen tidak muncul dalam masa nyata. BeritaBenar tidak bertanggungjawab ke atas isi kandungan kiriman. Tolong hormati pendapat orang lain dan lapor ikut fakta.