Thailand Akan Bertemu Pemberontak Selatan pada 28 Feb - Aksara

Staf BeritaBenar
2017.02.23
Bangkok & Pattani
170221-TH-girl-deepsouth-1000.jpg Seorang wanita memujuk seorang budak perempuan yang ibu bapanya ditembak mati di dalam rumah mereka oleh suspek militan di Rangae, sebuah daerah dalam wilayah Narathiwat di selatan Thailand, 1 Feb, 2017.
AFP

Thailand akan mengadakan rundingan terbaru  dengan para pemberontak selatan di Malaysia dan dijangka berbincang tentang  zon keselamatan yang diperlukan untuk gencatan senjata minggu depan, seorang jeneral yang mengetuai delegasi Thailand memberitahu BeritaBenar.

Perbincangan dengan MARA Patani, panel yang mewakili kumpulan dan puak pemberontak dari Selatan Thailand, akan diadakan pada 28 Feb ini, menurut Aksara Kerdpol. Pertemuan dengan MARA Patani itu adalah yang pertama tahun ini sejak bulan Disember tahun lalu.

"Minggu depan, prarundingan akan diadakan dengan pembangkang di Malaysia. Mereka akan mengadakan perbincangan mengenai penandaan zon keselamatan dengan delegasi rundingan damai kami dan perbincangan rasmi akan diadakan, " kata Aksara pada Selasa lalu dalam satu temu bual telefon tanpa menyatakan berapa lama mesyuarat itu akan berlangsung. Pihak Thailand akan menghantar delegasi penuh ke mesyuarat di Malaysia, katanya.

Abu Hafiz al-Hakim, jurucakap MARA Patani yang bertempat di Malaysia, mengesahkan mesyuarat itu akan diadakan pada 28 Feb ini.

"Ini adalah mesyuarat sehari untuk mengesahkan rangka kerja umum bagi zon keselamatan yang dikendalikan oleh pasukan teknikal bersama," katanya kepada BeritaBenar.

Aksara pada Khamis semasa mengulas lanjut mengenai rundingan itu berkata, delegasi rundingan damai telah membincangkan tentang zon keselamatan dengan pelbagai kumpulan pembangkang sebelum ini.

“Pada masa ini, semua pihak yang berkepentingan secara prinsipnya bersetuju  untuk mewujudkan zon keselamatan, tetapi perbincangan akan diadakan dalam usaha untuk merangka garis panduan dengan penyertaan penduduk tempatan untuk menentukan makna zon keselamatan serta protokol yang perlu dipatuhi oleh semua pihak, " kata Jeneral berkenaan kepada BeritaBenar.

Pada 2016, Malaysia mengadakan empat mesyuarat antara delegasi  yang mewakili kerajaan tentera Thailand dan panel pemberontak bertujuan untuk membuka semula rundingan damai rasmi buat pertama kalinya sejak Disember 2013 semasa kerajaan awam menerajui Thailand.

Setakat ini, kedua-dua pihak tidak bersetuju dengan Terma Rujukan (TOR) - satu rangka kerja bagi proses damai - dan juga apa yang dipanggil sebagai zon keselamatan, atau kawasan-kawasan di mana kedua-dua pihak akan mematuhi gencatan senjata.

Kedua-dua TOR dan zon keselamatan dilihat sebagai perkara penting  dalam menghidupkan semula proses bagi menyelesaikan konflik pemisah yang telah mengorbankan hampir 7,000 orang di Selatan Thailand, yang majoriti penduduknya beragama Islam dan bertutur dalam bahasa Melayu sejak 2004.

Sebelum delegasi Thailand meninggalkan Bangkok, Jeneral Prawit Wongsuwan, yang juga Timbalan Perdana Menteri Thailand bagi hal ehwal keselamatan dan Menteri Pertahanan, akan bertemu dengan Majlis Keselamatan Negara pada Khamis ini untuk membincangkan butir-butir kriteria dalam memilih bilangan  zon keselamatan terhad, kata Aksara.

"Ada daerah tertentu di Selatan Thailand yang akan dipilih sebagai zon keselamatan juruterbang," kata seorang pegawai Thailand yang berpangkalan di Selatan Thailand kepada BeritaBenar, yang merujuk kepada pusingan rundingan berikutnya di Malaysia.

Sementara itu, susulan mesyuarat kabinet pada Selasa, Perdana Menteri dan ketua junta Thailand memberitahu pemberita bahawa kerajaan bertekad untuk menyelesaikan proses damai selatan itu.

"Rundingan mesti dilakukan dalam tempoh kerajaan sekarang menerajui negara. Tetapi, sekali lagi, kita perlu bertanya kepada para penghasut keganasan tentang apa yang mereka cuba dapatkan daripada kami -  sebagai contoh  pemerintahan sendiri - dan sama ada kita boleh menampung mereka atau tidak, "kata Perdana Menteri Prayuth Chan-o-cha.

 

Razlan Rashid di Kuala Lumpur turut menyumbang kepada laporan ini.

Muatnaik komen

Tambah komen anda dengan mengisi borang di bawah dalam teks biasa. Komen diluluskan oleh moderator dan boleh disunting mengikut Syarat Penggunaan BeritaBenar. Komen tidak muncul dalam masa nyata. BeritaBenar tidak bertanggungjawab ke atas isi kandungan kiriman. Tolong hormati pendapat orang lain dan lapor ikut fakta.